University of Applied Sciences Neu-Ulm

Architects
Fritsch + Tschaidse Architekten, Munich/Germany

Planning time
2014 − 2015

Construction time
2016 − 2018

Services by Werner Sobek
Structural planning
(WP 2 − 6 and 8 in accordance with HOAI)

Client
State Building Authority, Krumbach/Germany

GFA
approx. 8,000 sqm

Photographer
Martin Duckek, Ulm/Germany

The 2nd phase of the development at the Neu-Ulm University of Applied Sciences involved the construction of a building with space for offices, seminar rooms and laboratory facilities. The building includes three floors and a basement storey and stands approx. 12 m above ground level. Its ground plan measures approx. 80 m × 25 m. The supporting structure primarily consists of walls, columns and floor/ceiling slabs made of steel reinforced concrete. The column-free entrance and foyer area is a special feature of the building. Diagonal supports were installed to hold up the storeys over this zone. The columns above the seminar rooms rest on steel reinforced concrete beams so that the seminar spaces themselves can remain column-free (thus also creating a highly flexible floor plan that can fulfil the widest possible range of functions).