Ludwigsburg District Hall

Architects
Kubeneck Architects, Berlin/Germany

Planning time
2014 – 2015

Construction time
2015 – 2017

Services by Werner Sobek
Structural engineering (service phases 1 - 6 in accordance with HOAI)

Client
Ludwigsburg District Commission/Germany

Photographer
Ludwigsburg District Commission/Germany

This new structure for the Ludwigsburg District Commission is a functional administrative building that features a steel-reinforced concrete skeleton frame. The building’s five storeys predominantly contain office spaces and rooms for the storage of records. The slender steel-reinforced concrete ceiling slabs project outwards from the supporting structure by 3.2 m in large areas. Due to the extremely low number of bracing walls, small wall panels were added to the facade to stiffen the building. Strict usage specifications in parts of the ground floor necessitated the implementation of an elaborate load-suspension system involving diagonal ties attached to a steel beam positioned on the roof. A further challenge for the planners was the use of recycled concrete in approximately 4,000 m³ of load-bearing structural components. Such a substantial amount of recycled concrete had never been used before in Germany. It was also the first time that the material had been employed in large-span ceilings and cantilevers.