Kö-Bogen II

Architecture
Ingenhoven Architects, Düsseldorf/Germany

Planning time
2015 – 2018

Construction time
2017 – 2020

Services by Werner Sobek
Facade engineering/building envelope planning (including planning for the planted facades, the heavily planted roofs and the irrigation and drainage systems);
Structural engineering for the planted facades with regards to access for work at height (preliminary design, draft planning, approval planning, key details/execution planning, design specification)

GFA 
approx. 41,321 sqm

Client
CENTRUM Holding Deutschland, Düsseldorf/Germany

Images
Ingenhoven Architects, Düsseldorf/Germany
HG Esch, Hennef/Germany

Kö-Bogen II, designed by architectural firm Ingenhoven, is the new green hub of Düsseldorf’s city centre. The facade of this office and commercial building is planted with over 30,000 hornbeams – an absolute novelty in Europe. The greenery is an important contribution to improving the microclimate in and around the building: it reduces heat input due to insolation, stores moisture and attenuates noise. In addition, the facade also binds as much CO2 as 80 large trees.

Werner Sobek was responsible for the entire facade planning for Kö-Bogen II. Our tasks also included the planning of the irrigation and drainage as well as the supporting structure for the plant pots. Another special feature was the consideration of the height access planning – all areas of the façade must be accessible on foot in order to maintain the planting. We are delighted to have been involved in the creation of this spectacular green facade!

The new office and retail building is being constructed in Düsseldorf at the intersection of Bleichstraße and Schadowstraße. The building interacts with the existing features of the surrounding urban environment thanks to the varying contours of its roofline, which stretches up to a maximum height of 25 m. Shops are located on the first three storeys while office spaces occupy the higher levels and the building’s internal courtyards. The structure’s street-facing facade consists of large format, single/multi-storey steel and glass elements clad in substantial, vertical slats hung in a curtain wall construction. The facades to the rear of the building are decorated with hedges. The troughs in which these are planted are staggered to make sure the bushes receive a natural supply of rainwater and sunlight. A neighbouring building with a triangular ground plan contains restaurant facilities and provides access to the basement levels and the underground parking garage. This auxiliary structure is fitted with an accessible grass roof.