H16

Architecture
Werner Sobek, Stuttgart/Germany

Planning time
2002 − 2005

Construction time
2005 − 2006

Services by Werner Sobek
Design
Object planning (WP 1 − 9 acc. to § 64 HOAI)
Structural engineering of loadbearing structure and facades

Client
H. & G. Link, Balingen/Germany

Photography
Zooey Braun, Stuttgart/Germany

Awards
Auszeichnung Guter Bauten 2008

The residential building ‘H16’ consists of two contrasting cubes responding to the particular situation on the inclined plot. The transparent, all-glass cube features an open living space with a flexible ground plan and highly insulating triple glazing (individual pane dimensions: 2,36 x 3,63 m) to facilitate a pleasant room climate and the greatest possible transparency. The black cube is constructed from prefabricated architectural concrete sections and accommodates the private rooms, thus ensuring intimacy and possibilities for retreat.  A dense hedge at street level shields the glass cube from view. The ensemble is augmented by a light-coloured cube, which is visually connected to the residential building by a steel terrace and houses the garage and engineering.