Swarovski Headquarters

Architecture
Ingenhoven Architekten, Düsseldorf/Germany

Planning time
2007 − 2010

Construction time
2008 − 2010

Services by Werner Sobek
Structural engineering
Facade engineering

GFA
19,100 m²

Client
Swarovski Immobilien AG, Feldmeilen/Switzerland

Photography
Hans Enge, Luzern/Switzerland

Awards
A’ Design Award 2017 – Certificate of Excellence

Architect Christoph Ingenhoven designed a transparent U-shaped office building for Swarovski which is situated in Männedorf on the western shore of Lake Zurich. The lake view was decisive for the design, both with regard to the transparency of the facade and to the arrangement of the working places. An underground parking offers 170 parking spaces. On the ground floor there are a lobby, a restaurant and conference rooms. As the first floor is mounted on a few pillars only, the ground floor offers enormous flexibility of use. Also the office areas located in the upper floors offer high flexibility, as 70 per cent of them are designed as open spaces.