Multi-storey Car Park Überlingen

Architecture
Schaltraum Architecture, Hamburg/Germany

Planning time
2014 − 2018

Construction time
2018 − 2020

Services by Werner Sobek
Facade engineering
Structural engineering
MEP engineering

Client
Stadtwerke Überlingen/Germany

Rendering
Schaltraum Architektur, Hamburg/Germany

Schaltraum Architektur and Werner Sobek jointly won a competition to build a multi-storey car park next to the thermal springs overlooking Lake Constance in Überlingen. The building was the first structure that was built for the city’s State Garden Exhibition in 2021. Werner Sobek supported the architects with specialist planning for the building‘s loadbearing structures and building services technology.

The shortage of city-centre parking and the municipal council’s transport concept from July 2015 – which uses Bahnhofstraße, a main thoroughfare, as the principal access route to the west part of town – both had to be taken into account during the planning process. The new parking spaces also needed to be accessible to a wide variety of users, including visitors to the historic city centre and lakeside promenade and guests of the thermal spa. These considerations allowed the project to address a key public concern, namely the reduction of private city-centre transport in general and traffic searching for parking spaces in particular. The new multi-storey car park also facilitates and promotes the transition from motorised private transport to local public transport and environmentally friendly bicycles.