Emil Schumacher Museum

Architecture
Lindemann Architekten, Mannheim/Germany

Planning time
2000 − 2006

Completion time
2006 − 2009

Services by Werner Sobek
Structural engineering (WP 1 − 6 acc. to § 64 HOAI)
Facade engineering (WP 1 − 9 acc. to UBF)

GFA
3,890 m²

Client
City of Hagen/Germany

Photography
Werner J. Hannappel, Essen/Germany

The exhibition rooms of the Emil Schumacher Museum are situated in an exhibition cube encased in glass shell. This external envelope separates the interior of the building from the outside world in both a climatic and psychological sense. The space between the exhibition box and the glass envelope is utilised for universal access. This is where the main staircase is located with unrestricted views of the museum square. The inner cube is made of a steel-reinforced, thermo-activated concrete. The primary roof construction consists of 14 trussed beams made of rectangular hollow sections that extend above the reinforced concrete core. The structure bearing the cable-truss facade is affixed to the ends of the trussed beams.