D10

Architecture
Werner Sobek, Stuttgart/Germany

Planning time
2008 − 2009

Execution time
2009 − 2011

Services by Werner Sobek
Design
Object planning
Structural engineering
Facade engineering
Sustainability concept
MEP engineering
Optimization of energy efficiency

Photography
Zooey Braun, Stuttgart/Germany

Awards
Nominierung für den German Design Award 2013
DAM Preis für Architektur in Deutschland 2013 – Nominierung
Auszeichnung der BDA-Kreisgruppe Ulm-Donau-Iller 2014

Located near Ulm in southern Germany, D10 is a single-storey one-family home built in an established residential area. A private driveway provides access to the house. Two parallel shear walls are a distinguishing feature of the building. Generously designed glazing serves to provide a spatial enclosure. Protected by an extensively projecting flat roof a generously sized patio encircling the house serves to unite the indoor space with the outdoor space. Access to the building is also gained via this patio. The living areas are located on the ground floor, whilst the ancillary rooms are housed in the basement. The building is adjoined on the north side by a double garage, which can be accessed directly from the basement. A stairway in the living room provides access inside the house.