S21 – Access walkways

Architecture
Ingenhoven Architekten, Düsseldorf/Germany

Planning time
2011 – 2020

Construction time
2014 – 2025

Services by Werner Sobek
Structural engineering (WP 2 – 4)

Client
DB Projektbau GmbH, Stuttgart/Germany

Renderings
Plan B, Stuttgart/Germany

A number of architectural alterations are being made to the state capital of Stuttgart as part of the Stuttgart-Ulm railway project. These changes include the construction of a new, underground, eight-track through station with a train shed that measures approximately 420 metres long and 80 metres wide. Three walkways allow passengers to access the new train shed from Stuttgart’s historic Bonatz building. These walkways consist of bridge-like reinforced concrete composite constructions with stairs leading down to the platforms. From a structural planning perspective, it is possible to split the walkways into two separate sections: a reinforced concrete composite section and a classic reinforced concrete section with infill panels made from precast reinforced concrete elements and glass bricks.