KfW Efficiency House

Architecture
Henn, Munich/Germany

Planning time
2016 − 2019

Construction time
2018 − 2019

Services by Werner Sobek
Facade engineering, structural analysis, glass construction;
Provision of documentation in accordance with the Energy Saving Ordinance (EnEV) regarding the alteration of existing buildings;
Summer thermal insulation, sound insulation;
Dynamic thermal building simulation;
Daylight simulation;
Measuring and control technology for solar shading system;
Variant calculations in accordance with DIN V 18599 for the attainment of the KfW Efficiency House standard in the existing buildings and subsequent support and documentation for the measures required to achieve the KfW 70 level;
Planning for power installations and photovoltaic systems, lightning protection, the cogeneration unit, the reversible groundwater heat pump and the associated well installation

GFA
approx. 17,500 sqm

Client
Knorr-Bremse SfS GmbH, Munich/Germany

Photography
Knorr-Bremse AG, Munich/Germany

The Knorr-Bremse company’s three TCK1 administrative buildings in Munich exhibited overheating problems in summer. In order to reduce the levels of incident solar radiation, new triple-layer solar control glazing was installed in combination with external solar shades. As the existing facades and supporting structures were not designed to accommodate additional shading systems, these new solar shades were situated in front of the buildings themselves. This also kept the number of penetrations in the facades to an absolute minimum. A central control system allows the textile solar shades to be adjusted to the prevailing weather conditions (solar radiation, wind, rain). Dynamic thermal simulations were used to investigate and evaluate a range of different solar protection measures and the improvements they could attain.

During the planning process, the client decided to complement these facade enhancements with further measures that would upgrade the buildings to the level of a KfW Efficiency House 70. To achieve this objective, plans were drawn up and work was undertaken to renovate areas of flat roof, add rooftop photovoltaic installations with lightning protection, install a cogeneration unit that could also power a nearby canteen building, construct a reversible groundwater heat pump with an associated well installation and carry out the electrical integration of the generators. All of these measures significantly reduced the emissions that the existing structures produce.