Station Z

Architecture
hg Merz, Berlin/Germany

Planning time
1999 − 2003

Construction time
2003 − 2005

Services by Werner Sobek
Facade engineering (membrane structure)

Client
City of Bernau/Germany

Photography
Zooey Braun, Stuttgart/Germany

Awards
Balthasar-Neumann-Preis 2006
Auszeichnung des Art Directors Club (ADC) 2006 – Gold
Auszeichnung des Deutschen Designer Clubs (DDC) 2006 – Silber
Deutscher Kritiker Preis Architektur 2006
Preis des Deutschen Stahlbaus 2006

To protect the remains of the crematorium of the Sachsenhausen concentration camp, a protective shelter was erected in the form of a translucent envelope structure with a homogeneous surface. The roof was designed and built as a membrane structure stabilised by a partial vacuum. The roof support structure consists of steel lattice girders fabricated from standard rectangular box sections. This primary support structure is approximately 1.3 m high in the roof area and approx. 1.15 m high in the wall area.