DAM Pavilion

Architects
Barkow/Leibinger, Berlin/Germany

Planning time
2008

Construction time
n.a.

Services by Werner Sobek
structural engineering, sustainability consultancy (energy concept, climate engineering)

Client
City of Frankfurt/Germany

Photographers
Werner Sobek, Stuttgart/Germany

The pavilion was to be built in the park of the German Museum Art (KUM) in order to server as exhibition pavilion for the German Museum of Architecture (DAM). It is an amorphous shape with a surface area of 270 m ² and a volume of 908 m ³. The surfaces are biaxially curved. The pavilion has an inner court and heights between 2,29 m and 6,48 m. It offers space for up to 200 persons. Based on the architectural draft the climatic boundary conditions were examined first. Having completed shading and radiation studies, a climatic concept with optimized natural ventilation and shading was developed.