Kunstmuseum Stuttgart

Hascher, Jehle & Assoziierte, Berlin/Germany

Planning time
1999 – 2002

Construction time
2001 – 2004

Services rendered by Werner Sobek
structural engineering (jointly with Fichtner Bauconsult, Stuttgart/Germany)
facade engineering

City of Stuttgart/Germany

Roland Halbe, Stuttgart/Germany
Brigida Gonzalez, Stuttgart/Germany

The new building that is home to Stuttgart’s Art Museum consists of an above-ground glass cube and extensive exhibition areas housed in the fully renovated underground tunnels originally built in the sixties. The sides of the glass cube are 28.8 m in length. Its roof can be partially opened and is supported by a grillage of girders. The glass walls are suspended from the roof girders. The load-bearing structure of the cube facade consists of glass fins. This design solution means the building envelope achieves an extremely high degree of dematerialisation and offers an undisturbed view of the heart of the town from inside the building.


Related Projects: