ZOB Esslingen

Werner Sobek, Stuttgart/Germany

Planning time:
2009 – 2012

Construction time:
2013 – 2014

Services rendered by Werner Sobek:
Concept design and structural engineering

City of Esslingen am Neckar/Germany

Ralf Ginter, Esslingen/Germany

Werner Sobek was the winner of a competition for the redesign of Esslingen`s bus station. The central bus station of Esslingen was architecturally improved through a new canopy. Werner Sobek designed a curved canopy which is derived from the topography of the surrounding landscape. Through bulging on the long sides, the roofed area opens up to the surrounding landscape of vineyards and hills. The roof structure stands on single steel columns. The structure is made of a curved steel grid with the basic structure of a triangle. The cladding is done with triangle shaped glass panels which have the same dimensions as the basic structure of the grid. The use of opaque and transparent glass panels respectively provides perfect conditions for the people waiting under the roof. The covered area always receives natural light. At the same time glare and overheating during summer time are avoided.


Related Projects: