Burda Car Park

Architecture
Ingenhoven Architekten, Düsseldorf/Germany

Planning time
1999 − 2001

Construction time
2001 − 2002

Services by Werner Sobek
Structural engineering (WP 1 − 6 acc. to § 64 HOAI)

GFA
3,500 m²

Client
Burda Immobilien GmbH, Offenburg/Germany

Photography
HG Esch, Hennef/Germany

Awards
Auszeichnung guter Bauten of the BDA Baden-Württemberg 2002
Renault Traffic Design Award 2002
RIBA Award 2004

Circular multi-storey car park building of 60 metres diameter in Offenburg/Germany. The central area contains the access ramps for cars as well as the pedestrian access facilities. The five levels provide parking spaces for 474 cars. The semi-transparent rope façade envelops the building like a veil. It consists of prefabricated vertical rope elements to which lengths of round timber are fixed by means of standardised holders. At the level of each deck floor the ropes are stabilised horizontally by articulated stays which reduce the deformation of the façade under wind pressure. Apart from the unusual façade design, it is the compactness of this naturally ventilated car park building that deserves to be noted.