Direkt zum Seiteninhalt, zur Hauptnavigation, zur Standortwahl, zur Suche.

H16

H16

Architects:
Werner Sobek, Stuttgart/Germany

Planning time:
2002 - 2005

Construction time:
2005 - 2006

Services rendered by Werner Sobek:
design, object planning and structural engineering of loadbearing structure and facades

Client:
H. & G. Link, Balingen/Germany

Photographers
Zooey Braun, Stuttgart/Germany

The residential building 'H16' consists of two contrasting cubes responding to the particular situation on the inclined plot. The transparent, all-glass cube features an open living space with a flexible ground plan and highly insulating triple glazing (individual pane dimensions: 2,36 x 3,63 m) to facilitate a pleasant room climate and the greatest possible transparency.


The black cube is constructed from prefabricated architectural concrete sections and accommodates the private rooms, thus ensuring intimacy and possibilities for retreat.  A dense hedge at street level shields the glass cube from view. The ensemble is augmented by a light-coloured cube, which is visually connected to the residential building by a steel terrace and houses the garage and engineering.

A specially adapted climate concept facilitates emission-free heating and air conditioning. The utilization of ground heat (geothermal heating), in connection with a heat pump system, mechanical prime ventilation and a photovoltaic system ensures that the edifice can do without fossil fuels altogether: in energy terms, the building is entirely self-sufficient.