DAM Pavilion

Architects:
Barkow/Leibinger, Berlin/Germany

Planning time:
2008

Construction time:
not specified

Services rendered by Werner Sobek:
structural engineering, sustainability consultancy (energy concept, climate engineering)

Client:
City of Frankfurt/Germany

Photographers:
Werner Sobek, Stuttgart/Germany

The pavilion was to be built in the park of the German Museum Art (KUM) in order to server as exhibition pavilion for the German Museum of Architecture (DAM). It is an amorphous shape with a surface area of 270 m ² and a volume of 908 m ³. The surfaces are biaxially curved. The pavilion has an inner court and heights between 2,29 m and 6,48 m. It offers space for up to 200 persons. Based on the architectural draft the climatic boundary conditions were examined first. Having completed shading and radiation studies, a climatic concept with optimized natural ventilation and shading was developed.

 

Related Projects: