Japan Post Office

Architect:
JAHN, Chicago/USA (design architect) &
Mitsubishi Jisho Sekkei/Japan (general planer)

Planning time:
2008 – 2009

Construction time:
2009 – 2011

Services rendered by Werner Sobek:
structural engineering of special structures

Client:
Mitsubishi Jisho Sekkei Inc./Japan

Photographers:
Rainer Viertlböck, Gauting/Germany

The redevelopment of the historic Tokyo central post office included a 200 m high tower rising out of the renovated historic building. The special structures comprehend a 39 m wide triangular atrium skylight, the entrance canopy, as well as several screens located in the north and west facade. Among these the most challenging one is the north façade top screen, which is 31 m high and 61 m wide. The screen is characterized by three asymmetrical folds lines and, despite the high degree of transparency, has to withstand tornado winds up to 8,5 kN/m² as well as earthquake acceleration up to 120 % of the earth gravital acceleration. In 2015 the building was awarded the 56th BCS Award of the Japanese Building Contractors Society.

 

Related Projects: