Siemens Munich

Architects:
Henning Larsen Architects, Munich/Germany

Planning time:
2011 – 2016

Construction time:
2014 – 2016

Services rendered by Werner Sobek:
Structural engineering
Facade engineering
Refurbishment concept

Client:
Henning Larsen GmbH, Munich/Germany

Renderings:

Henning Larsen Architects, Munich/Germany

Photographers:
Hufton and Crow, London
wa wettbewerbe aktuell

The new building housing of the Siemens headquarters integrates the historic fabric of the original building dating back to the early days of the company. The original listed building was completely refurbished. The new building joins onto the existing building. Together with the classic peripheral development of the surrounding streets the complete four to six storey building complex forms a city block. The view towards the street is marked by different styles of facades. The facade of the ground floor is transparent and, as a consequence, seamlessly joins the street and the structure of the building that appears to float overhead. The fifth and sixth storeys are set back and form a penthouse area. There are a total of six inner courtyards within the building complex. Two of these courtyards are roofed over and make up a part of the internal area. The other four courtyards are open outside areas, which are accessible to the public via the ground floor. Planning needed to fulfil criteria to obtain gold standard sustainability certification as established by the DGNB (German Sustainability Building Council) and platinum standard certification in accordance with the LEED rating system. Further challenges included partially inclined and conically rounded facades that not only needed to guarantee increased noise insulation but also fulfil bullet and impact resistance as well as fire protection and eavesdropping protection requirements.

 

Related Projects: