Novartis Campus

Architects:
Rafael Moneo architect studio, Madrid/Spain (design architect)
Henn Architects, Munich/Germany (general planner)

Planning time:
2005 – 2008

Construction time:
2007 – 2009

Services rendered by Werner Sobek:
facade engineering

Client:
Novartis Pharma AG, Basel/Switzerland

Photographer:
H.G. Esch, Hennef/Germany

The six-storey laboratory building situated on the Novartis Campus in Basle, Switzerland, was developed on the basis of the Vittorio Lampugnani master plan for urban development. Other laboratory buildings designed, amongst others, by Frank Gehry, David Chipperfield, Adolf Krischanitz and Diener & Diener are located in the building’s immediate neighbourhood. The building’s facade construction consists of a storey-high mullion and transom facade in front of which there is a retractable stainless-steel sunscreen. Large sized, suspended pre-cast concrete elements form closed areas in the facade. An etched surface and minimal joint grid are distinguishing features of these concrete elements.

 

Related Projects: