Heydar Aliyev Center

Architects
Zaha Hadid Architects, London/Great Britain

Planning time
2008 − 2009

Construction time
2008 − 2012

Services rendered by Werner Sobek
Engineering of building envelope
(glazed curtain wall, 3D solid skin and 3D interior skin)
Peer review of main steel roof structure works
Coordination of main steel roof structure works
Project Management of all envelope-related items
Site supervision

Client
DIA Holding, Baku/Azerbaijan

Photographer
Helene Binet, London/Great Britain

The Heydar Aliyev Center in Baku includes a new national museum, a library and a concert hall. Central element of the architectural design is the unity between plaza, landscape design and double-curved building envelope. The complex geometry of the building as well as the remoteness of the building site were two specific challenges for the facade engineers of this particular project. In autumn 2016 the Heydar Aliyev Center was shortlisted by a prominent jury for the newly installed RIBA International Prize.