H16

Architects
Werner Sobek, Stuttgart/Germany

Planning time
2002 – 2005

Construction time
2005 – 2006

Services rendered by Werner Sobek
design, object planning and structural engineering of loadbearing structure and facades

Client
H. & G. Link, Balingen/Germany

Photographers
Zooey Braun, Stuttgart/Germany

The residential building ‘H16’ consists of two contrasting cubes responding to the particular situation on the inclined plot. The transparent, all-glass cube features an open living space with a flexible ground plan and highly insulating triple glazing (individual pane dimensions: 2,36 x 3,63 m) to facilitate a pleasant room climate and the greatest possible transparency. The black cube is constructed from prefabricated architectural concrete sections and accommodates the private rooms, thus ensuring intimacy and possibilities for retreat.  A dense hedge at street level shields the glass cube from view. The ensemble is augmented by a light-coloured cube, which is visually connected to the residential building by a steel terrace and houses the garage and engineering.

 

Related Projects: